24
Απρ.
09

Ξεροτήγανα

logoΥλικά

Για τη ζύμη
-3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1 ποτηράκι για σφηνάκι ρακί
-2 λεμόνια(το χυμό)
-1 κουταλάκι αλάτι
-1 κιλό αλεύρι σκληρό

Για το σιρόπι
-1 ποτήρι νερό
-3 ποτήρια μέλι
-Ξύλο κανέλας

Για το πασπάλισμα
-Καρύδια ψιλοκομμένα
-Σουσάμι
-Κανέλα

Προετοιμασία

Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε.Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει ή ζύμη σκληρή και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 λεπτά.Την Χωρίζουμε σε κομμάτια για να ανοίξουμε φύλλα με την μηχανή, πάχους 0,5 εκ. Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες περίπου 3 εκ. πλάτος και βάζουμε σ’ ένα τηγάνι βαθύ μπόλικο λάδι για να κάψει.Και τώρα ξεκινάει το δύσκολο κομμάτι.Στο χωριό μου Αμιρά Βιάννου,παρεμπιπτόντως,οι γυναίκες έχουν βρει μια πολύ καλή λύση για να πετυχαίνουν στρογγυλό σχήμα σαν μια κορδέλα που την έχουμε τυλίξει.Λοιπόν, παίρνουν ένα ξηρό καλάμι το κόβουν περίπου 1/2 μέτρο,το πλένουν πολύ καλά και στην μία άκρη του κάνουν μια σχισμή τόσο φαρδιά ώστε να μπορεί να μπαίνει η λωρίδα.Αφού έχουμε περάσει την λωρίδα στο καλάμι την βουτάμε στο λάδι και καθώς αρχίζει να ψήνεται τυλίγουμε με το ένα χέρι την ψημένη στο καλάμι και παράλληλα με το άλλο χέρι αφήνουμε σιγά σιγά και την υπόλοιπη λωρίδα συνεχίζοντας ξανά αυτή την διαδικασία μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.Το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε.Αφού τελειώσουμε ετοιμάζουμε το σιρόπι.Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό,το μέλι και το ξύλο κανέλας για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει.Παίρνουμε ένα ένα ξεροτήγανο και κρατώντας το με το ένα μας χέρι το βουτάμε μέχρι την μέση στο σιρόπι.Έπειτα το ακουμπάμε σε μια πιατέλα με την σιροπιασμένη πλευρά προς τα πάνω.Τέλος τα πασπαλίζουμε με την κανέλα,το σουσάμι και τα καρύδια αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει όλα μαζί.


Advertisements

2 Responses to “Ξεροτήγανα”


  1. Μαρτίου 8, 2014 στο 3:00 μμ

    Reblogged this on ΓΛΥΚΑΝΘΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!!! and commented:
    Είναι μια εύκολη συνταγή, παραδοσιακή και νηστίσημη. Αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσετε. Στην Κύπρο, αλλά και στην Κρήτη είναι ανάμεσα στα παραδοσιακά έθιμα η κατασκευή ξεροτήγανων. Στην γιορτή των Θεοφανείων, έχουν την τιμητική τους. Εσείς πόσο συχνά τα φτιάχνετε?? Δοκιμάστε να εντάξετε την παράδοση στα γλυκά σας!!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Καλώς ήλθατε στις Κρητικές Συνταγές…

Εδώ ίσως βρείτε μια καλή αφορμή να μείνετε σήμερα μέσα και να μαγειρέψετε κάτι πολύ σπεσιαλελε!:)

Κρητικές Συνταγές

Γίνε συνδρομητής στις Κρητικές Συνταγές


Μουσαφήριδες

  • 1,226,368 μέχρι εδά...

Translate the Cretan Recipes into different languages…


Αρέσει σε %d bloggers: